INFORMAȚII GENERALE

Info generale

Dragi Colegi, Parteneri și Colaboratori,

Anul 2019 va aduce, între 30 octombrie si 03 noiembrie, la Iaşi, Congresul Național de Neuroștiințe Moderne cu Participare Internaționlă – “Provocări și controverse în neuroștiințe”

Este necesar să cunoaștem creierul și să-i înțelegem patologia, pentru că aceasta aduce după sine, afectări greu de imaginat și acceptat, atât de individ cât și de societate. Evoluția prin cunoaștere, este o paradigmă promovată din ce în ce mai des în mediul academic, iar neuroștiințele împreună cu ingineria de orice fel, pot asigura progresul.

Neuroștiințele sunt o necesitate în înțelegerea și tratarea patologiei. Peste 1 miliard de oameni de pe întreg globul, suferă de boli neurologice precum Alzheimer, accidente vasculare cerebrale, traumatisme cerebrale, neuroinfecții, scleroză multiplă, boala Parkinson, diferite dependențe de substanțe, etc., fără a ține seama de nivelul de educație, de venit, de vârstă sau sex.

De asemenea, Neuroștiințele Moderne, pot fi considerate, un instrument de sporire a capacităților individuale.

Înțelegând necesitatea comunicării între specialiștii în neuroștiințe, Compania DIMAS împreună cu Spitalul Clinic de Urgenţă “Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iaşi au dezvoltat un program de comunicare dedicat Neuroștiințelor.

Congresul Național de Neuroștiințe Moderne cu participare internațională, este un eveniment anual, organizat în luna octombrie în Iași, care face parte din acest program de comunicare.

“Matematica aplicată a permis formalizarea proceselor naturale prin modele fizico-matematice, care stau la baza tehnicii și tehnologiei de astăzi. Procesele biologice și mai ales cele ce țin de structura și funcționarea creierului, constituie o provocare în ceea ce privește formalizarea matematică”.
Lector univ. dr. Alina GAVRILUȚ
Facultatea de Matematică, Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iași

Colegiul Medicilor din România, Societatea Română de Neurochirurgie, Societatea Română de Oftalmologie, Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” Iași, Academia de Științe Medicale, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” Iași, Universitatea Politehnică „Gheorghe Asachi” Iași, Asociația Bridging Eastern and Western Psychiatry Romania, Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România și Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. N. Oblu” Iași, au deosebita plăcere de a vă invita să participați la lucrările Congresului Național de Neuroștiințe Moderne.

„Progresele mari făcute în domeniul fizicii în ultimul secol, au rezolvat multe din tainele naturii, iar astăzi, în echipe interdisciplinare, fizicienii încearcă să sprijne dezlegarea misterelor creierului. Pornind de la fizica cuantică, trecând prin teoriile legate de structura și câmpul fractal, aplicând ipotezele teoriei sistemelor complexe, se poate construi un model fizico-matematic al proceselor psihice”.
Prof. Univ. Dr. Maricel AGOP
Departamentul de Fizică, Universitatea Politehnică Gheorghe Asachi Iași|| Membru corespondent Academia Oamenilor de Știință din România

Congresul Național de Neuroștiințe Moderne, va îngloba modalități variate de prezentare: comunicări, simpozioane, workshop-uri, mese rotunde, video-proiecții, e-postere, cursuri, etc și va fi precedat de un curs cu diferite subiecte de interes, adresat în principal medicilor rezidenți.

Participanții vor avea ocazia să dezbată cele mai noi probleme din domeniul Neuroștiințelor. Congresul se adresează atât specialiștilor de Neurochirurgie, Neurologie, Neuro Oftalmologie, Neuroradiologie, Neuroimagistică, Neuroanatomie Patologică, Urgențe Neurochirurgicale, Anestezie, Psihologie, precum și celor din alte specialități ce au tangență cu Neuroștiințele.

„Ne aflăm în plin Deceniu al creierului, când resurse umane și materiale pe întregul mapamond sunt concentrate în proiecte legate de cercetarea creierului. Sunt implicate echipe larg interdisciplinare, care încearcă să abordeze creierul și mintea dintr-o perspectivă multidimensională. Obiectivele sunt multiple, de la progrese în robotică și proteze inteligente, la calculatorul cuantic, de la înțelegerea sistemului semantic al creierului la noi ipoteze în psihopatologie și în terapie”.
Medic Primar Psihiatru Gabriel CRUMPEI
Profesor asociat Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Iași || Șef Centru de Cercetare în Neuroștiințe

„Neuroștiințele Moderne reprezintă actualmente cel mai fierbinte subiect de cercetare de vârf, prin intermediul unor programe-mamut la nivel mondial ce reunesc experți în domeniu. 
În condițiile unei revoluții științifice fără precedent, a globalizării, a accesului instantaneu la informație, acum este momentul unei abordări radical diferite, de substanță.
În acest context, Congresul Național de Neuroștiințe își propune să ne scoată din zona de confort intelectual, din arealul a ceea ce au spus alții, prin ipoteze de lucru noi și prezentări incitante, în spiritul actual al transdisciplinarității.”
Dr. Ovidiu Alexinschi MD, PhD || Medic Primar Psihiatru || Președinte Asociația Bridging Eastern and Western Psychiatry Romania

„ICAP 2019 este o conferință științifică în cadrul căreia se prezintă noi cercetări, discutate între practicieni și oameni de știință din România și din restul lumii. Conferința are loc în fiecare al doilea an. Al optulea ICAPES 2019 este co-organizat de Facultatea de psihologie și Științe ale educației, Departamentul de psihologie, Universitatea Alexandru I. Cuza, Iași, România, împreună cu Departamentul de psihologie, școala de științe sociale și de viață, Wrexham Glyndŵr University, Marea Britanie.
În anul 2019, conferința noastră se alătură celorlalte manifestări științifice puse în slujba demersului interdisciplinar comun, al Congresului Național de Neuroștiințe”.

Prof. Univ. Dr. Ștefan BONCU||Decan al Facultății de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Iași

La eveniment vor participa aproximativ 300 de specialiști, reprezentanţi ai Ministerului Sănătății, manageri ai instituțiilor publice și private din domeniul medical, reprezentanți ai Caselor Județene de Asigurări de Sănătate, Direcții de Sănătate Publică, companii farmaceutice și medici cu specializări diverse, cu focalizare pe segmentul medicilor specializați în neurochirurgie, neurologie, psihologie, oftalmologie, radiologie, infecționiști, specialiști UPU, ATI, anatomie patologică cât și o secțiune special dedicată asistenților medicali.

Temele abordate în cadrul lucrărilor Congresului Național de Neuroștiințe Moderne, vor fi structurate pe secțiuni, astfel:

 • SECȚIUNE DE NEUROCHIRURGIE
 • SECȚIUNE DE NEURO ROBOTICĂ
 • SECȚIUNE DE PSIHOLOGIE
 • SECȚIUNE DE NEURO OFTALMOLOGIE
 • SECȚIUNE DE NEURO RECUPERARE MEDICALĂ
 • SECȚIUNE DE NEUROLOGIE
 • MODELE FIZICO-MATEMATICE ȘI EXPERIMENTALE ÎN NEUROȘTIINȚE
 • SECȚIUNE DE NEURO RADIOLOGIE
 • SECȚIUNE DE NEURO IMAGISTICĂ
 • SECȚIUNE DE NEURO ANATOMIE PATOLOGICĂ
 • SECȚIUNE DE URGENȚE NEUROCHIRURGICALE – TRAUMATOLOGIE
 • SECTIUNE DE NEURO ANESTEZIE
 • SECȚIUNE DE ONCOLOGIE
 • SECȚIUNE DE MEDICINĂ LEGALĂ
 • SECȚIUNE DEDICATĂ ASISTENȚILOR MEDICALI
 • SECȚIUNE DEDICATĂ LEGISLAȚIEI SPECIFICE DOMENIULUI MEDICAL (Malpraxis în actul medical, Calitatea și siguranța în domeniul medical – respect față de pacient și față de sine, ca MEDIC/ASISTENT MEDICAL).

Sperăm că acest eveniment, să fie o nouă ocazie bună pentru amintiri frumoase, prietenii noi, un moment bun și un prilej optim pentru schimbul de cunoștințe, pentru a genera noi idei, concepte, strategii și abilități practice în neuroștiințe, în beneficiul pacienților și prestigiul neuroștiințelor.

Manifestarea are loc prin implicarea și colaborarea dintre Colegiul Medicilor Iași, Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din Iași, Societatea Română de Neurochirurgie, Societatea Română de Oftalmologie, Universitatea de Medicină și Farmacie “Gr.T. Popa” Iași, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” Iași, Universitatea Politehnică „Gheorghe Asachi” Iași, Asociația Bridging Eastern and Western Psychiatry Romania, Academia de Științe Medicale și Spitalul Clinic de Urgență “Prof. Dr. N. Oblu”.

Evenimentul reprezintă o confirmare că orașul Iași a devenit un adevărat Centru de Excelență în domeniul medical și încă o dovadă că NEUROȘTIINȚA & NEUROEXCELENȚA sunt preocupări constante la Iași.

Evenimentul va fi creditat cu 30 credite EMC de către Colegiul Medicilor din Iași și credite EMC de către Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România.